Открий своя дом в Лабиринта!
0882 66 26 66

АКТУАЛНИ НОВИНИ

Шест сгради ще осигуряват уютна семейна среда

Проектът на Светослав Станиславов спечели конкурса на компания "Мавели" АД

Изграждане на съвременен жилищен комплекс от затворен тип в широкия център на Варна планира инвестиционната компания "Мавели" АД, чийто управител е Велико Желев. Модерният комплекс ще се намира върху парцел с площ 12 142 кв. м - на ул. "Акад. Андрей Сахаров", в съседство с бул. "Сливница". За да изберат най-доброто архитектурно решение за жилищния комплекс, от компанията организираха конкурс на 9 март 2016 г. Целта беше да се получат най-добрите идеи за обемно развитие на модерен жилищен комплекс от затворен тип, подчинени на основната идея за създаване на уютна и комфортна семейна среда. С идеи в надпреварата се включиха 4 архитектурни колектива от страната, но в крайна сметка победи най-креативният проект - на архитект Светослав Станиславов, основател и водещ проектант в "STARH Stanislavov architects". Компанията е базирана във Варна, но има офис и в София, а в нея творят 8 архитекти. Защо инвеститорът избра именно неговата концепция и как ще изглежда жилищният комплекс в морската столица "Стандарт" попита архитект Светослав Станиславов.



В края на февруари тази година архитект Светослав Станиславов е поканен от инвеститора Велико Желев да участва в конкурса. "Хубавото бе, че заданието беше с широк обхват, имахме голяма свобода да предложим концепция, а той щеше да избере най-близката до своето виждане, тоест нямаше подробни изисквания", споделя архитектът. Той решава да заложи на качеството, а не на количеството. "Не се изкушихме от голямата квадратура, а направихме жилищен комплекс, който дава по-голяма зеленина, повече възможности за рекреативна дейност и паркова среда. Заложихме на качественото застрояване", казва той. Екипът на Станиславов

кръщава концепцията си "Меандър"

Те са вдъхновени от този геометричен елемент, който е разпространен още от древността. "Меандърът се състои от линии, които се пречупват под прав ъгъл. Той има силно абстрактно и характерно излъчване в графичен и триизмерен пластичен вид", обяснява архитектът. По думите му този елемент е вдъхновявал през епохите различни творци. "Искахме да проектираме запомнящ се жилищен комплекс, но с ясни функции и удобни комуникации", посочва Станиславов. Новият жилищен комплекс ще се състои от 6 еднакви сгради с по осем надземни етажа, които са разположени свободностоящо на терена, а в централната част ще има парково пространство и водна площ в духа на геометрията на меандъра. По периферията на комплекса ще има обслужващ път, който ще обезпечава достигането на всяка от шестте сгради надземно. Предвидено е надземно паркиране в определени джобове между сградите, но основните паркоместа ще са в подземен гараж, за да има пространство за разходки и игра. Комплексът ще разполага с общо 350 места за паркиране. "Ще има открит фитнес и малко бистро за живущите и гостите на комплекса", разказва архитектът. По думите му с този проект се постига функционална, естетична и дълговечна среда, защото материалите, предвидени в проекта, дават сигурност за бъдеща поддръжка на разумна крайна цена. Предвидена е окачена вентилируема фасада от HPL плоскости, която освен естетика и устойчивост, ще повиши енергоефективността и комфорта на обитаване.

Друг голям плюс, който според Станиславов е сред причините именно техният проект да бъде избран от инвеститора, е разположението на сградите. "От 230 апартамента в комплекса няма да има

нито един с неблагоприятно географско изложение

Всички ще са със статут на жилища, без ателиета и студия. Най-много са апартаментите с 2 спални - 166, тези с три спални са 16, а с една - 50", разказва Станиславов. По думите му апартаментите са с правилна форма, което позволява флексибилност и бъдещо обединяване или разделяне. "Желанието на инвеститора е в края на 2017 г. строителството да е готово. Проектът е за 34 хил. кв. метра, като надземното застрояване е 27 210 кв. метра", посочва архитектът.

standartnews.com

Назад към всички новини
Каталог
Такса поддръжка
Начини на плащане
Начин на плащане 1

Заплащане на 20% от стойността на жилището при подписване на предварителен договор.

Останалите 80% се заплащат при издаване на акт 16 и прехвърляне на собствеността върху имота. 

Начин на плащане 2

Индивидулано договаряне за схемата на плащане за клиенти, ползващи ипотечен банков кредит за закупуване на имота.