Открий своя дом в Лабиринта!
0882 66 26 66

АКТУАЛНИ НОВИНИ

Мая Желева: "Лабиринт" е шансът на варненци да изградим заедно нов тип градска среда

Мая Желева, финансов директор на инвестиционна компания "Мавели" АД

- Kак оценявате състоянието на пазара на жилища във Варна?

- Пазарът на жилищни имоти във Варна имаше своите върхове и спадове през последните 10 години, но аз ще се въздържа от бомбастични прогнози и констатации - че пазарът се раздвижва, че се чака "бум" в търсенето, че е дошъл краят на застоя в строителството на жилища. Защото в една или друга степен подобни твърдения са едностранчиви и неверни. Истината е една: Винаги е имало пазар и стабилно търсене на качествени жилища. Тъй като инвестиционна компания "Мавели" АД, която е инвеститор на новия комплекс "Лабиринт", работи именно в този сегмент - високо качество на реална цена, от наша гледна точка пазарът на жилища във Варна е изключително оживен и раздвижен. От друга страна след кризата, започнала през 2008-а година, много хора изчакваха пазарът да се стабилизира и се въздържаха от покупки. Така стигнахме до настоящия момент, който е изключително подходящ за закупуването на нов дом: едновременни модерно проектиран, прецизно изпълнен, с качествени материали, предлагащ всички градски удобства и на реална цена.

Иска ми се обаче да спомена 3 особено характерни момента, които установиха нашите анализи на пазара на жилищни имоти във Варна в момента. На първо място: все повече хора купуват жилища с цел инвестиция и не се притесняват от сделки на зелено. Това от своя страна дава по-големи възможности за избор - както на подходящ като функционалност имот с цел отдаване под наем или бъдеща препродажба, така и на най-изгодна цена. Противно на многобройните медийни публикации за настъпващ "бум" (използвам не без ирония тази дума) на руските, например, купувачи на жилища у нас, тенденцията е съвсем друга: местното търсене, а не чуждестранните инвеститори са се увеличили във Варна. Затова и нашият нов проект - жилищен комплекс "Лабиринт", е насочен към хората, които търсят дом - едновременно удобен и модерен, но и близо до центъра, в съседство с детски градини, училища, спортни комплекси и търговски центрове. И третата важна тенденция, която трябва да спомена, е, че търсенето във Варна се промени не само количествено: ако досега най-желани бяха малките апартаменти, то сега отбелязваме най-сериозен интерес към просторни жилища, към апартаменти, подходящи за семейства с деца, с поне две спални и многофункционална и голяма дневна зона.

Всичко това ни дава основание да направим два основни извода: Интересът към градския пазар е нарастнал значително и вече осезаемо изпреварва този на ваканционните имоти, и: Състоянието на пазара, и съответно на българския купувач, е стабилно. И нещо повече - без колебание за първи път след 2008 година можем да кажем, че жилищният пазар е постигнал своето стабилно състояние с адекватно съотношение между цена и качество.

- Как се позиционира вашият проект на пазара на жилища в момента - като качество на продукта, като клиентски таргет, като ценови диапазон?


- "Лабиринт" е много повече от жилищен комплекс и ще ми простите, ако съм прекалено многословна, когато говоря за него. Инвеститор на "Лабиринт" е фирма "Мавели", която е част от холдинга на "Хидрострой". Какви бяха предизвикателствата, когато се захванахме с идеята? Да построим спокоен, уютен и зелен жилищен комплекс без да се налага да го изнасяме извън града - знаете, че в централната част на Варна, както във всеки голям град, място за подобно строителство няма. От тук и уникалното месторазположение на "Лабиринт" - в централната част на града, на две спирки с градския транспорт от Катедралата. При това без да се налага да ограничаваме нито размерите на жилищата, нито местата за паркиране, нито зелените площи.

"Лабиринт" е комплекс от затворен тип, който се наложи като най-предпочитан не само по света, но и у нас. Още повече, ако цената е достъпна, особено в сравнение с тази на самостоятелна сграда. Иначе казано - ние предлагаме удобствата на самостоятелна къща на цената на апартамент в жилищен блок. Ще се съгласите, че Варна имаше нужда от затворен комлекс в центъра на град, в които спокойно можеш да си пуснеш детето да бяга из двора и да си спокоен за неговата сигурност. Не случайно споменавам за децата, а и вече няколко пъти наблягам на факта, че най-голямо е търсенето на жилища за семеен дом, с повече от една спалня. Според данните на Националния статистически институт Варна сред трите града в България с най-младо население. Едва 17,6% от жителите на града са над 65-годишна възраст (в София те са 16,5). И, ако досега младите хора търсеха да купят "нещо" малко - заради цената, с идеята да се "разширяват" с годините и при нарастване на семейството, то днес те мислят в перспектива и са готови за своя истински, а не временен дом. Това ни мотивира най-силно с архитекта Светослав Станиславов да разгледаме и обсъдим много материали и да се спрем на тези с най-високо качество, осигуряващо уютна среда.
Това е и причината в "Лабиринт" над 70% от предлаганите жилища да са тристайни.

Планираме да започнем строежа през август тази година, а продажбите на жилищата - в края на юни. Вече можем със сигурност да кажем, че имаме много голям интерес от млади семейства и хора с цел инвестиция. Ценовият диапазон на апартаментите ще започва от 650 евро за квадратен метър.

- Кои са основните изисквания на клиентите, които се опитвате да задоволите?


- Вече стана дума за някои от тях - разумна цена за високо качество, достатъчно места за паркиране. Към всичко това ще добавя и ниските такси за поддръжка - не искаме да разочароваме и подвеждаме нашите обитатели: да им предложим разумна цена за жилищата им, а да ги заробваме с непосилни месечни такси за поддръжка.
Сред най-важните преимущества на новия комплекс е това, че той ще бъде един истински зелен "Лабиринт" - с много дървета и храсти, обширни затревени площи, красиви кътове за спорт, игра и отдих. И нещо много съществено: жилищата са с просторни стаи с максимално благорпиятно изложение - истинско предизвикателство и за проектантите, и за нас - като инвеститори, но изключително съществено конкурентно предимство за "Лабиринт" пред останалите новостроящи се жилищни сгради в града. Ние не искаме да строим комплекси-спални. Такива, в които хората се прибират само да пренощуват между 4 стени, разположени максимално близо една от друга. Ние искаме децата на обитателите на "Лабиринт" да растат в уютни, просторни и светли домове, които да са прекрасната среда за тяхното физическо и социално развитие, да провокират въображението им, да стимулират свободата на мислене и себеизразяване.

- Каква е вашата маркетингова стратегия и посока на развитие на жилищни проекти?


- Фирма Мавели и "Хидрострой" като цяло започва да се реализира във високото строителство засега във Варна и София. Но бързам да уточня, че ние не търсим просто купувачи за жилищните имоти, които изграждаме. Ние търсим приятели и съмишленици, с които да споделим своите виждания за нова градска среда, за удобство и уют, за отношение и грижа към дома и пространствата около него. Затова правим "Лабиринт" заедно с бъдещите му обитатели. Допитваме се до тях, следваме идеите и мечтите им. Дори името "Лабиринт" беше избрано от тях - обявихме конкурс, в който участваха хиляди българи, не само варненци. Получихме стотици различни предложения за име. Дори избора на най-подходящото направиха участниците в конкурса - оставихме това предложение, което се срещаше най-често. Такъв ще бъде подходът ни и за други важни елементи от средата в "Лабиринт" - например, какви услуги да се предлагат в комплекса, какво да бъде разположено в търговските площи, какво да бъде оборудването на детските и спортните площадки и т.н.

Вече споменах, че "Лабиринт" е нещо повече от жилищен комплекс и сега е моментът да обясня защо това не е просто реклама. "Лабиринт" е шансът на варненци да изградим заедно нов тип градска среда. Варна е древен град, разрастнал се бързо през последните 100 г. и страдащ от всички недъзи на този бърз възход: тесни улици, липса на места за паркиране, неудобна инфраструктура - била тя комунална, образователна, културна... В същото време в самия център на града, на две спирки от централния площад, десетилетия наред е същестувала промишлена зона, която отдавна е загубила икономическото си значение и предприятията в нея за затворени. Някои от тях бяха превърнати в складове, други пустееха, други бяха разрушени... Потенциалът на това, оказва се, златно място ни даде шанс да започнем този уникален проект и да превърнем някогашния промишлен район в райско кътче за живеене. И тук имат думата неговите бъдещи обитатели - те заедно с нас ще решават какво трябва да има и как трябва да изглежда бъдещият идеален жилищен квартал. Надявам се, че скоро ще обявим конкурс за име и на целия квартал, който вече започва да се оформя тук.

Назад към всички новини
Каталог
Такса поддръжка
Начини на плащане
Начин на плащане 1

Заплащане на 20% от стойността на жилището при подписване на предварителен договор.

Останалите 80% се заплащат при издаване на акт 16 и прехвърляне на собствеността върху имота. 

Начин на плащане 2

Индивидулано договаряне за схемата на плащане за клиенти, ползващи ипотечен банков кредит за закупуване на имота.