Открий своя дом в Лабиринта!
0882 66 26 66

АКТУАЛНИ НОВИНИ

Затворените комплекси - новият хит във Варна

Жилище с две спални в затворен комплекс, осигуряващ денонощна охрана и зони за отдих сред зеленина и водни площи. Това е хитът на пазара за недвижими имоти във Варна през последните няколко месеца, сочат анализите на брокерските агенции в града.

Към този тип имоти проявяват интерес купувачи от чужбина и други градове в страната с цел инвестиция, но най-вече млади семейства, които заменят едностайните апартаменти от първите години на съжителството си с нови - по-големи, в които да има достатъчно място за децата и по-качествен живот. За купувачите в последната категория особено важна е и локацията - близост до добри училища, спортни съоръжения, търговски центрове, детски градини.
А ако всичко това е разположено в централния варненски район "Одесос", където свободните терени са рядкост, предложението става неустоимо. Само на 5 минути с кола и на 2 спирки с градския транспорт от Катедралния храм "Свето Успение Богородично" започва строителството на най-новият жилищен комплекс от затворен тип във Варна. Наречен е "Лабиринт" по идея на бъдещи клиенти, които участваха в специално обявен конкурс за името.

"Намери своя дом в Лабиринта", призовават създателите на комплекса, които всъщност за се заели с нелеката задача да направят оазис в бетонната джунгла, в която опитахме да превърнем градовете си в последните десетилетия.
Символиката в "Лабиринт" не свършва дотук. Концепцията на жилищния комплекс е подчинена на идеята за Меандъра - разпространен в древността геометричен орнамент във вид на линии, пречупващи се под прав ъгъл и многократно повтарящи се в ред. Абстрактен в същността си, орнаментът придава характерен геометричен акцент и въздействие. Той символизира законите на природата, нейната цикличност и възпроизводство. Меандърът стои еднакво добре в графичен и пластичен (триизмерен) вид.

Името „Mеандър“ произлиза от античното наименование на реката Меандро, чието речно корито представлява поредица безкрайни витиевати завои. Меандърът е елемент, който се използва периодично през епохите - през римската, византийската, класицизма, викторианската, Ар деко.

"Вдъхновени от силното въздействие на Меандъра, проектирахме разпознаваем и запомнящ се жилищен комплекс, подчинен на яснотата и чистотата на геометричната форма. Ситуирахме шест едносекционни жилищни модула така, че всички апартаменти да имат благоприятно изложение. Само 18% от фасадните стени са изложени на север. Всяко друго градоустройствено решение би увеличило многократно процента на жилищата със северно, североизточно и северозападно изложение.

Създадохме съвременен архитектурен ансамбъл от шест сгради, обединени в богата паркова среда с добре обмислена и организирана инфраструктура. Декоративната водна площ в центъра на композицията не е случайна, а продължение на идеята за уникалния природен феномен ¬ Меандър, който пресъздадохме и в планировката на комплексащ", обясняват проектантите от STARH Stanislavov architects, с водещ архитект Светослав Станиславов.

Заслугата за избора им е на инвестиционната компания Мавели АД, която се е заела с амбициозната задача да промени възприятието на варненци за жилищен комплекс от затворен тип. На 09.03.2016 г. инвеститорът на жилищен комплекс „Лабиринт“ обяви архитектурен конкурс с участието и на водещи консултанти от различни области.
Именно конкурсната форма за избор на проектант на бъдещия комплекс е средството за иновиране на практиките за проектиране и изграждане на съвременната градска среда, чрез осигуряване на максимален комфорт на живущите. За „Мавели” АД това е и опит да се мисли за архитектурата, сградите и комфорта на бъдещите собственици по различен, иновативен и отговорен начин.

Строителството ще бъде изпълнено от Хидрострой АД - член на „Българската Строителна Камара” и „Българската Браншова Камара Пътища. Строителната компания е известна с обектите си в национален и регионален мащаб.

Жилищният комплекс е разположен на терен с площ от 12 142 м2, от които са застроени под 2 400 м2. Останалата част от затворения комплекс е предназначена за озеленяване, за водни площи и детска площадка.

Материалите и проектирането, всичко е подчинено на една единствена идея - да осигурява максимално качество на живот. "Когато проектирам жилищни сгради или комплекси, не приемам за меродавни тенденциите в България. Проектират се маломерни и понякога лъжовно малки квадратури. Това е грешка. Според мен бъдещето е в проектирането на оптимални като площ помещения. Дневни от 40 кв. метра, спални по 15-20 кв. метра, бани от 4 до 8 кв. м. Пазарът е пълен с необмислени жилища. Трябва да се създават нормални за обитаване жилища с килер и дрешник, нормална тераса. Опитвам се да наложа тенденцията да няма конструктивен елемент в жилищното пространство. При апартамент от 100 кв. м всички колони или шайби да са в ограждащите стени за по-голяма флексибилност. Радостно е, че инвеститорите като "Мавели" АД вече мислят по-разумно и не се търси количествено, а качествено застрояване. Всичко това важи и за жилищата в комплекс "Лабиринт". Нашите пространства тук не са "на хартия", а истински, за живеене - бани по 5-6 кв. метра, спални по 15 кв.метра. Това са оптимални пространства, които дават условия за истинско качество на живот", обяснява арх. Светослав Станиславов.

Комплесът се състои от 6 еднакви сгради с по един вход и девет етажа. Те разполагат с общо 216 апартамента в комплекса няма нито един с неблагоприятно географско изложение. Всички са със статут на жилища, без ателиета и студия. Най-много са апартаментите с 2 спални - 153, тези с три спални са 23, а с една - 40. "Лабиринт" ще е един от малкото жилищни комплекси във Варна, които най-после обръщат внимание на една трайна тенденция - съвременните български семейства често имат повече от една кола. Затова за обитателите на 216-те апартамента са предвидени 308 паркоместа, 175 от които - в подземен паркинг.

Жилищният комплекс е с контролиран достъп, 24 часа видеонаблюдение и жива охрана.

Цените на жилищата са от 650 до 800 евро за квадратен метър.

в. "24 часа", 21.09.2016 г.

 

Назад към всички новини
Каталог
Такса поддръжка
Начини на плащане
Начин на плащане 1

Заплащане на 20% от стойността на жилището при подписване на предварителен договор.

Останалите 80% се заплащат при издаване на акт 16 и прехвърляне на собствеността върху имота. 

Начин на плащане 2

Индивидулано договаряне за схемата на плащане за клиенти, ползващи ипотечен банков кредит за закупуване на имота.