Открий своя дом в Лабиринта!
0882 66 26 66

АКТУАЛНИ НОВИНИ

Архитект Светослав Станиславов: Всичко в "Лабиринт" е в полза на клиента

Архитект Станиславов e основател и водещ проектант на "STARH Stanislavov architects"




- Арх. Станиславов, кои са основните качества, които отличават жилищния комплекс "Лабиринт"?

- Важно е на първо място да кажа, че нашият проект беше избран след конкурс, обявен от инвеститора. Практиката да се организират конкурси от инвеститорите за избор на водещ архитект на дадена сграда е най-добрата за постигане на качествена и естетична архитектурна среда. По този начин има пряка конкуренция и противопоставяне на идеи, които освен полезни и работещи за инвеститора, са от полза и за обществото.

Проектът на жилищен комплекс "Лабиринт" е замислен така, че да бъдат застроени по-малко от 20% от терена, който е общо над 12 хил. кв. м. Тоест да има достатъчно място за зеленина, простор и въздух между сградите. Не се изкушихме от голямата квадратура предвидена в подробния устройствен план, а направихме жилищен комплекс, който дава повече възможности за рекреативна дейност и паркова среда. Заложихме на качественото застрояванe, a не на количеството. Всичко в този проект е в полза на клиента. На това е подчинен и целият инвестиционен процес, като се работи по най-добрия и качествен начин - проектът, например, включва всички работни детайли и спецификации на вложените материали, което, както е известно, не е честа практика в България. За да бъде реализиран проектът, инвеститорите от своя страна залагат на лидерите в строителния бранш.

Жилищният комплекс ще е уникален и с материалите, които ще бъдат използвани при строителството. Предвидена е цялостна фасадна облицовка с окачена вентилируема фасада с HPL плоскости, която освен естетика и устойчивост, ще повиши енергоефективността и комфорта на обитаване.

- Нарекохте концепцията си за комплекса "Меандър". Защо?

- Меандърът е геометричен орнамент във вид на линии, пречупващи се под прав ъгъл и многократно повтарящи се в ред. Той има силно абстрактно и характерно излъчване в графичен и триизмерен пластичен вид. Този елемент е вдъхновявал през епохите различни творци. Искахме да проектираме запомнящ се жилищен комплекс, но с ясни функции и удобни комуникации. Новият жилищен комплекс се състои от 6 еднакви сгради с по девет надземни етажа, които са разположени свободностоящо на терена, а в централната част има парково пространство и водна площ в духа на геометрията на меандъра. По периферията на комплекса има обслужващ път, който ще обезпечава достигането до всяка от шестте сгради надземно. Предвидено е паркиране до всяка от сградите, но основните паркоместа са в подземен гараж, за да има пространство за разходки и игра. Комплексът разполага с 324 места за паркиране за общо 216 жилища в комплекса. Тук има също фитнес на открито, детска площадка и малко бистро.

- Какви са тенденциите при съвременното строителство? За какво трябва да внимаваме при избора на жилище?

- Когато проектирам жилищни сгради или комплекси, не приемам за меродавни тенденциите в България. Проектират се маломерни и понякога лъжовно малки квадратури, което е грешка. Според мен отговорното и професионално отношение изисква проектирането на оптимални като площ помещения. Дневни с големина 30-40 кв. метра, спални по 15-20 кв. метра, бани от 4 до 8 кв. м. Пазарът е пълен с необмислени жилища. Смята, че трябва да се проектират и изграждат нормални за обитаване жилища с необходимите сервизни помещения- килер,перално, дрешник, санитарни помещения. Опитвам се да наложа тенденцията да няма конструктивни елементи в жилищното пространство. На пример за апартамент от 100 кв. м всички колони или шайби да са в ограждащите стени, което позволява флексибилност при обединения или разделяния на помещенията. Радостно е, че инвеститорите с които работим мислят разумно и не се търси количествено, а качествено застрояване.

Всичко това важи и за жилищата в комплекс "Лабиринт". Пространства тук не са "на хартия", а истински, за живеене - бани по 5-6 кв. метра, спални по 15 кв.метра. Това са оптимални пространства, които дават условия за по-високо качество на живот.

Освен това от 216 апартамента в комплекса няма нито един с неблагоприятно географско изложение. Всички са със статут на жилища, без ателиета и студия. Най-много са апартаментите с 2 спални - 153, тези с три спални са 23, а с една - 40.

Назад към всички новини
Каталог
Такса поддръжка
Начини на плащане
Начин на плащане 1

Заплащане на 20% от стойността на жилището при подписване на предварителен договор.

Останалите 80% се заплащат при издаване на акт 16 и прехвърляне на собствеността върху имота. 

Начин на плащане 2

Индивидулано договаряне за схемата на плащане за клиенти, ползващи ипотечен банков кредит за закупуване на имота.